- Artisjok -

Nieuwegracht 33, Utrecht
Internationaal
Artisjok. Op een van de mooiste grachten van Utrecht, de Nieuwegracht, vind je Restaurant de Artisjok. Het monumentale grachtenpand oogt van binnen exotisch warm. Met diezelfde warmte wordt je ook met alle egards, maar toch informeel, ontvangen.
Geschiedenis. Net als de meeste panden aan de nieuwegracht is ook de Restaurant Artisjok gevestigd in een rijksmonument. Voorheen was hier het Grachtenhuys gevestigd. Hoewel pand al jaren dienst heeft gedaan als restaurant herken je, als je goed kijkt, dat het eigenlijk een bijna onaangetaste woning is. Na verwijdering van het inventaris en een verfbeurt zou je hier zo in kunnen trekken. Waarom nu de naam Restaurant Artisjok? Eigenaar Mustafa Kara legt uit dat hij dol op Restaurant Artisjok is. En verder vindt hij het gewoon een leuke aparte naam. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden vormen artisjokken slechts een klein onderdeel van de kaart.
Sfeer & interieur. Er heerst een warme exotische maar toch huiselijke sfeer. Bij binnenkomst worden de jassen aangenomen en word je een aperitiefje of een amuse aangeboden. Vanuit de oude woonkamer aan de voorkant loopt de trap naar de werfkelder waar met groepen tot 40 personen gegeten kan worden aan 1 tafel! De oude woonkamer en de overdekte binnentuin zijn zo ingedeeld dat je ongestoord met een groepje kunt eten. Zo kun je tafelen zonder ongewild deelgenoot te worden van de gesprekstof van je buren.
Keuken & kaart. Eigenaar, van Restaurant Artisjok, Mustafa: “De keuken is Frans internationaal met veel vis, echte vis als zeetong en talbot als publiekstrekkers. Maar ook voor bijvoorbeeld de lamsfilet en de lamszwezerik komen mensen terug. Uiteraard is ook de artisjok als voorgerecht bijzonder populair.” Buiten de kaart is er, voor vergelijkbare prijzen, veel ruimte voor extra wensen. Ook voor vegetariërs is er ruim voldoende keuze. Wijnliefhebbers kunnen hun alcoholische behoefte op internationale wijze bevredigen. De wijnkaart is namelijk samengesteld uit wijnen uit alle hoeken van de wereld. Mustafa benadrukt: “Wij bieden diepte en breedte in het drankassortiment, zo zijn er vele soorten whisky en cognac in huis.”

Voorgerechten

1 Gegrilde sardines op spaghetti van rettich en komkommer met olie van bladpeterselie. €   6,50

2 Gouzo hapjes gevuld met gepofte aubergine, courgette en dressing van sesam en kikkoman. €   7,00

3 Salade van huisgedroogde ham van Texels lam
met een dressing van tijm en gember. €   7,50

4 Marbre van gerookte botervis en gemarineerde zalm
met een dressing van lemmetjes €   8,00

5 Gemarineerde rundercarpaccio met tette moine en een crème van balsamico. ( sup. Eendeleverkrullen 2,50 ) €   9,00

6 Gebakken gamba's in aoli onder een dakje van filodeeg. €   9,50

7 Lamsbouillon met gerookte portobello en spinazie.  €   6,50

8 Romige soep van artisjok €   6,00

Laat u zich verassen door een menu samengesteld door onze
chef-kok: 3-gangen à € 29,50
  4-gangen à € 34,50
  5-gangen à € 38,00

Buiten ons a la cârte menu hebben wij dagelijks verse vis en vlees,
afhankelijk van het seizoen.


Hoofdgerechten

1 Gegrilde aubergine gevuld met fetta kaas, olijven en spinazie met een saus van zongedroogde tomaatjes € 15,00

2 Penne rijkelijk gevuld met schaal en schelpdieren en een romige saus van Salie. € 15,00

3 Gebakken roodbaarsfilet in provencaalse kruiden gepaneerd met een saus van kreeft € 15,50

4 Pittige parelhoen uit de wok met paprika, taugé en peultjes geserveerd met gebakken rijst. € 17,00

5 Zalm rolletjes gevuld met spinazie, Noorse garnalen en een saus van witte vermout. € 16,00

6 Gegrilde tonijnfilet met een marmelade van limoen en Spaanse peper. € 17,50

7 Geroosterde eendenborst met compôte van kumquats en roze pepertjes. € 17,50

8 Gebakken hertenrugfilet met een saus van kruidkoek. € 17,50

9 Gegrilde runder rib-eye met gerookte knoflook boter. € 17,50

10 Gebakken ossenhaas gegratineerd met een duxelles van paddestoelen en saus van romige morilles. € 18,50

11 Lamsfilet met lamszwezerik in tempura met een saus van appel calvados. € 18,50

12 Trio van vis met 2 soorten dagverse visfilets en een gebakken gamba met kreeftensaus. € 19,00

Nagerechten

1 Tiramisu met ijs van karamel. €   5,50

2 Baklava met romig walnotenijs. €   6,00

3 Chocolade taart met ijs van baileys. €   7,00

4 Brownie van witte chocolade en abrikozen met champagne sorbet.  €   7,50

5 Pavlova met crème fraiche van rozenwater, seizoensfruit en sorbetijs van groene appel en coriander. €   7,50

6 Kaas plankje bestaande uit kaassoorten uit diverse landen €   9,00

7 Grand dessert combinatie van onze desserts € 10,00

Dessertwijnen

Moscato d'asti La rosa selvatica 2004 Vino Dolce-Icardi Piemonte  per glas
flesje ½ Lt.  €   3,50
€ 19,00 
Cadillac Chateau Memoires 1998. flesje ½ Lt. € 27,00
Muscat de Beaumes- de Venise 1999 Muscadères des papaes- Vin doux naturel. per glas €   4,00
Rivesaltes Grenat Rouge Chateau Dona Baissas - Vin doux naturell. per glas €   4,00 

Telefoon: 0302317494
Website: http://www.deartisjok.nl

Artisjok, Nieuwegracht 33, Utrecht